równanie okręgu
vbnm: Wykaż, że jeśli liczby a,b są różne, to równanie x2 + y2 + ax + by + 0,5ab = 0 jest równaniem
okręgu. Podaj długość promienia tego okręgu.
czy można zrobić to w ten sposób?
S=(a,b)
trzeba wykazać,że r>0 czyli, że jest to okrąg
r=√a2+b2−0,5ab>0
a2+b2−0,5ab>0 /*4
4a2+4b2−2ab>0
a2−2ab+b2+3a2+3b2>0
(a−b)2+3a2+3b2>0
nie wiem jak z dł. r
12 mar 17:07
wredulus:
Nie

Srodkiem okregu NIE bedzie punkt (a,b)
12 mar 17:07
vbnm: w takim razie
S=(A,B)
ax=−2Ax => A=−a/2
bx=−2Bx => B=−b/2
S=(−a/2;−b/2)
r=√ (−a/2)2 + (−b/2)2 − 0,5ab >0
a2/4 + b2/4 − 0,5ab >0
a2 + b2 − 2ab > 0
(a−b)2>0
teraz poprawnie?
13 mar 19:51
Mila:
Dobrze zrobiłeś 19:51
Ja nie pamiętam wzorów to rozwiązuję tak:
x
2 + y
2 + ax + by + 0,5ab = 0
Uzupełniam do kwadratu dwumianu:
| | a | | a2 | | b | | b2 | | 1 | |
(x+ |
| )2− |
| +(y+ |
| )2− |
| + |
| ab=0⇔ |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | a | | b | | b2 | | a2 | | 1 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2− |
| − |
| + |
| ab=0⇔ |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | a | | b | | b2 | | a2 | | 1 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| + |
| − |
| ab⇔ |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | b2 | | a2 | | 1 | |
Aby : |
| + |
| − |
| ab=r2⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | a | | b | |
( |
| − |
| )2>0 co jest prawdą dla a≠b |
| | 2 | | 2 | |
13 mar 20:21