czy podane punkty są współliniowe
ruda: pomożecie zrobić?
Sprawdz czy podane punkty są współliniowe,jesli: A=−2,−13,B=2,−1,C=100,293
?
12 mar 15:45
Twix20: Ogólny wzór funkcji liniowej:
y=ax+b
A(−2,−13) B(2,−1) C(100,293)
Podstawiasz z punktu A x=−2 oraz y=−13, i z punktu B drugie równanie ale już dla x=2 y=−1.
Powstał nam układ równań który dodajesz stronami i wyliczasz a i b.
−13=−2a+b
−1=2a+b
2b=−14
b=−7
−1=2a+b
−1=2a−7
6=2a
a=3
a=3
b=−7
z tego wynika że wzór funkcji linowej wygląda tak:
y=3x−7
I teraz wystarczy tylko podstawić x i y z punktu C i sprawdzić czy się zgadza
293=3*100−7
293=300−7
293=293
Co oznacza że punkty są współliniowe.
12 mar 15:54
ruda: dziekuje



rozwiązywałam to i mi ciągle źle wychodziło −,−
12 mar 16:03