należy zauwążyć, że:
ΔAFD ≈ ΔABC ... stąd wyznaczasz |FD|
analogicznie pozostałe boki ΔDEF
następnie odpowiedni wzór na wyznaczenie promienia okręgu opisanego na tymże trójkącie
oczywiście A,B,C to środki tych trzech okręgów
Punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe od wierzchołków kąta.
Widać, że punkty :
K,L,M spełniają ten warunek, okrąg przechodzący przez te punkty jest okręgiem wpisanym w ΔABC
ΔABC ma boki: 6,8 ,10 , zatem jest to Δ prostokątny, ∡A=90o⇒
r=2
Jeśli tego nie "widzisz", to
Skorzystaj z wzoru:
| a+b+c | ||
PΔ= | *r | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔABC= | *6*8 | |
| 2 |
| 6+8+10 | ||
⇔24= | *r | |
| 2 |