Równanie
Paulka22: Rozwiąż równanie x3−5x2+6x = 0
12 mar 11:25
wredulus_pospolitus:
'x przed nawias' i lecisz dalej
12 mar 11:25
J: Na razie "trawi" rachunek prawdopodobieństwa
12 mar 11:36
Ola: x(x2 − 5x + 6) = 0
x = 0 i x2 − 5x + 6 = 0
Liczymy deltę.
Δ = b2 − 4ac = (−5)2 − 24 = 25 − 24 = 1
√Δ = 1
x1 = −b − √Δ / 2 = −(−5) − 1/2 = 4/2 = 2
x2 = −b + √Δ / 2 = 5+1/2 = 3
Rozwiązania tego równania to x = o, x = 2 i x = 3
12 mar 12:29
Paulka22: Dalej już sama rozwiązałam ale Dziękuje Ola przynajmniej wiem ze dobrze mi wyszło
12 mar 12:56