Marcin: | | 2 | |
Dla jakich wartości m reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3− |
| x2+mx−2 przez dwumian x−2 |
| | m | |
jest mniejsza lub równa 6.
Mogę z Hornera?
12 mar 19:35
ZKS:
Dlaczego nie mógłbyś?
12 mar 19:36
Piotr 10: można tak też W(2) ≤ 6
12 mar 19:37
Marcin: Wydaje mi się to wtedy jakieś zbyt banalne.
Ok, biorę się do roboty
12 mar 19:37
walt: 8m−8+2m
2−2m−6m≤0
2m
2−8≤0
2(m
2−4)≤0
2(m−2)(m+2)≤0
m∊<−2,2> \{0}
12 mar 19:43
ZKS:
Źle.
12 mar 19:44
Marcin: m≠0
2m(m
2−4)≤0
m
1=0 m
2=2 m
3=−2
m∊(−
∞;−2> ∪ (0;2>
12 mar 19:44
Piotr 10: Ok
12 mar 19:45
ZKS:
Marcin 
.
12 mar 19:46
Marcin: Dzięki
12 mar 19:46
walt: No tak, oczywiście, proszę wybaczyć za wprowadzenie w błąd
12 mar 19:55