Krotność pierwiastków
M.: Witam, potrzebuję pomocy z tym zadaniem...
Dla jakich wartości parametrów a,b,c liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x),
jeśli:
a) w(x) = x
5 − 3x
4 + ax
3 + bx
2 + cx−1 , r=1
b) w(x0 = x
4 +5x
3 + ax
2 − bx − c , r=−2

Proszę o pomoc, to bardzo pilne..
Pozdrawiam
12 mar 21:31
M.: w podpunkcie b oczywiście w(x)
12 mar 21:32
Maslanek: Podziel ten wielomian przez (x−1)3
Reszta ma być 0 i jednocześnie wynik dzielenia nie może być podzielny przez (x−1).
12 mar 21:34
M.: i co dalej mam zrobić?
12 mar 21:45