Funkcja odwrotna
Maciek: Znajdź funkcje odwrotną:
F−1(x,y) , gdzie (x,y)=F(u,v)= (sinucosv; sinvcosu)
Próbuje podstawić, za x=sinucosv
zas za y= sinvcosu jednak nie umiem tego przekształcic
12 mar 16:33
Maciek: Nie da rady mi pomoc
13 mar 08:33
fx: Potraktuj tę funkcję jako przekształcenie liniowe. Wyznacz macierz przekształcenia.
13 mar 08:46
Maciek: Nie bardzo wiem jak to nalezy zrobic
13 mar 08:50
MQ: Problem w tym, że nie jest to przekształcenie liniowe.
13 mar 10:06
Trivial:
Oczywiste jest, że na R2 nie istnieje funkcja odwrotna −− funkcje trygonometryczne są
okresowe, więc F nie jest różnowartościowa. Jaką dziedzinę rozważasz?
13 mar 12:14