3 książki kosztują razem 90 zł. Ceny tych książek tworzą ciąg arytmetyczny. Najd
Cersei: 3 książki kosztują razem 90 zł. Ceny tych książek tworzą ciąg arytmetyczny. Najdroższa książka
kosztuje 2 x więcej niż najtańsza książka. Ile kosztuje każda z książek?
a1 + a2 + a3 = 90
a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r
a1 + a1 + r + a1 + 2r = 90
3a1 + 3r = 90 /:3
a1 + r = 30
Czy dobrze zaczęłam? Jak tak, to co należy zrobić dalej? Z góry dziękuję za pomoc. ^^
12 mar 18:25
Hajtowy:
a+a+r+a+2r=90
3a+3r=90
a+r=30
Do tego momentu doszłaś

2a=a+2r
a=2r
2r+r=30
r=10
a=20
a+r=30
a+2r=40
Odp. 20,30,40
12 mar 18:32
Cersei: Dziękuję!
12 mar 20:37