matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam
Tomcio:
Rozwiąż nierówność x
2
+x−30≥0.
12 mar 17:43
Hajtowy:
Δ=b
2
−4ac a=1 b=1 c=−30
−b−
√
Δ
x
1
=
2a
−b+
√
Δ
x
2
=
2a
Do roboty!
12 mar 17:44