Oblicz objętość i pole powierzchni.
vxvxvxvx: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, jeśli
krawędź podstawy jest równa 8 cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 45
stopni.
Bardzo proszę o pomoc
12 mar 13:32
Ajtek:
Wkład własny
12 mar 13:34
wredulus_pospolitus:
no ale już wstęp zrobiłeś/−aś więc gdzie problem mamy
12 mar 13:34
vxvxvxvx:

Zrobiłam to tak:
d=
√2*8=8
√2
4
√2*
√2=8
V=1/3 *64*8
lecz wynik to V= 256
√2/3
Pc= 64(1+
√3)
jak to możliwe?
12 mar 13:45
Ajtek:
Krawędź podstawy =8
12 mar 13:45
12 mar 13:45
wredulus_pospolitus:
Ajtek
12 mar 13:46
wredulus_pospolitus:
ale chwila chwila ... faktycznie krawędź boczna to też będzie =8

a jak Ci wyszedł nagle
√3 
skąd on się tam znalazł
12 mar 13:47
wredulus_pospolitus:
a faktycznie ... w wysokości ściany bocznej jest ... hmmm
no to wygląda na 'si'
12 mar 13:48
J: | | 1 | | 256√2 | |
V = |
| *64*4√2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
12 mar 13:48
vxvxvxvx: Nie wiem własnie co z Pc, bo nie rozumiem skąd taki wynik, a przepisałam go z odpowiedzi
12 mar 13:50
wredulus_pospolitus:
jak to skąd:
h
ściany bocznej =
√42 + (4√2)2 = 4
√3
| | 8*4√3 | |
Pc = Pp + 4*Pb = 8*8 + 4* |
| = 64 + 64√3 = 64(1+√3) |
| | 2 | |
12 mar 13:56
J: | | 1 | |
Pc = Pp + 4Pb = 64 + 4* |
| *8*4√3 = 64 + 64√3 = 64(1 +√3) |
| | 2 | |
12 mar 13:56
vxvxvxvx: a z polem wyszło mi tak:
Pśb= 1/2ah
h= a√3/2= 4√3
Pśb= 16√3
Pc= 64+64√3
gdzie błąd?
12 mar 13:57
vxvxvxvx: czemu zapisujemy to w taki sposób?
64 + 64√3 = 64(1 +√3)
12 mar 14:00
wredulus_pospolitus:
nie ma błędu
64+64
√3 = 64*1+64
√3 = 64*(1+
√3)
wyłącz 64 przed nawias
12 mar 14:00
wredulus_pospolitus:
można ... ale nie trzeba
12 mar 14:01
vxvxvxvx: dziękuję bardzo za pomoc
12 mar 14:02