Stereometria
xxx: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni całkowitej jest sześć razy większe od
sumy pól obu podstaw tego graniastosłupa. Oblicz cosinus kata jaki tworzy przekątna ściany
bocznej z krawędzią podstawy tego graniastosłupa.
12 mar 15:54
Kaja: a−krawędź podstawy, h − wysokość, d− przekątna ściany bocznej
P
c=6*2P
p
| | a2√3 | | a2√3 | |
2* |
| +a*h*3=12* |
| /*4 |
| | 4 | | 4 | |
2a
2√3+12ah=12a
2√3
12ah=10a
2√3
6h=5
√3a
a
2+h
2=d
2
12 mar 16:20
xxx: tak, zgadza się, dziekuję

. d=
√111 a6
12 mar 16:33