Dane są punkty
betise: Dane są punkty A=(−13;−16) B=(−4;−2) C=(4;10)
a) Rozstrzygnij, czy punkty A,B,C są współliniowe (matematycznie)
b) Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej BC i przechodzącej przez punkt A
c0 Znajdź odległość punktu A od prostej BC
12 mar 19:52
Aerodynamiczny: a) Budujesz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty i sprawdzasz czy ten trzeci punkt
należy do tej prostej
b) żeby prosta była prostopadła do jakiejś prostej to a1*a2=−1, kiedy masz już a podstawiasz
punkt A i masz równanie szukanej prostej.
c) odległość punktu od prostej, masz na to na pewno wzór w książce.
12 mar 19:58
betise: dzięki
12 mar 20:00
betise: (−4=13)(y+16)=(−2+16)(x+13) zgadza się? i co dalej mam z tym zrobić?
12 mar 20:10
Eta:
a) jeżeli punkty są współliniowe, to leż na jednej prostej
wystarczy sprawdzić czy współczynniki kierunkowe są takie same:
| | −2+16 | | 14 | | 10+16 | | 26 | |
aAB= |
| = |
| i aAC= |
| = |
| |
| | −4+13 | | 9 | | 4+13 | | 17 | |
wniosek: .............
12 mar 20:38