Równanie
BadMat: ctg2 x/8 − ctg x/8 = 0 − Witam! Jak to rozwiązać? Zrobiłęm tak:
ctg x/8(ctg x/8 − 1) = 0;
I wyszło mi.
ctg x/8 = 0
ctg x/8 = 1
I teraz dałem to razy 8, żeby zrobić ctg x.
i ctgx = 0 lub ctgx = 8.
I teraz nie wiem, jak to dalej z rozwiązaniem ma być.
Dzięki
12 mar 20:29
fx: Pytanie czy to argument masz podzielony przez 8 czy ctgx, bo zapis nieczytelny.
12 mar 20:30
BadMat: Nie, tylko argument.
ctg (x/8) = 0 lub ctg (x/8) = 8.
Proszę
12 mar 20:33
lolek: ctg x/8=1 lub ctg x/8=0
x/8=π/4+kπ lub x/8=π/2+kπ
x=2π+8kπ lub x=4π+8kπ
12 mar 20:57