Oblicz:
Bartas: Proszę o pomoc , bo nie umiem ruszyć z tym zdaniem

mam ciąg geometryczny
a
3= −81 a
9 = −9 i mam obliczyć a
7
12 mar 22:59
12 mar 23:01
Bartas: a dalej bo to jeszcze wiem ale takie q jak z nim dalej ruszyć
12 mar 23:03
12 mar 23:08
pigor: ...,
a
72= −81*(−9) ⇔ a
72= 81*9 ⇔ |a
7|= 9*3 ⇔
a7∊{−27,27} .
13 mar 00:38
Piotr:
a3, a4, a5, a6, a7, a8, a9
13 mar 00:44
pigor: ..., ups nie, źle

, dla mnie a
7 był jednakowo oddalony od a
5 i a
9
a przecież teraz widzę, że to jest a
3, a nie a
5; przepraszam ; moje
rozwiązanie jest błędne

najlepiej może ktoś kompetentny wywali mój post
13 mar 00:45
Piotr:
| | 1 | |
 u mnie brakuje − |
| ale czekałem na autora postu |
| | 3 | |
13 mar 00:47
Piotr:
tez pochrzanilem. 3 lub −3. ale reki sobie uciac nie dam , jest za pozno
13 mar 00:55
pigor: .., no to "po bożemu" może tak :
aq2=−81 i aq8=−9 / : stronami ⇒ q
6=
19 i a
3q
6= −81
3 ⇒
⇔
a7= aq
6=
19a=
? i a
3*
19= −81
3 /*9 ⇒
⇒ a
3= −81
3*9 ⇒
a= −813√9 , zatem
a7=−93√9 . ...
13 mar 01:07