matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyraz ciagu
KasiulaxD:
Dziewiaty wyraz ciagu arytmetycznego, w ktorym a2 = 2 i a6=14 wynosi
?
12 mar 16:16
Kaja:
a
6
=a
2
+4r 14=2+4r 12=4r r=3 a
2
=a
1
+r 2=a
1
+3 a
1
=−1 a
9
=a
1
+8r=23
12 mar 16:23