Trygoometria
| √2 | ||
Sinus kąta ostrego α jest o | większy od kosinusa tego kąta. Oblicz cosα. | |
| 2 |
| √2 | ||
cosα+ | =sinα | |
| 2 |
| π | √2 | π | ||||
cosα − sinα = √2sin( | − α) , czyli | = − √2sin( | − α) | |||
| 4 | 2 | 4 |
| π | 1 | |||
sin( | − α) = − | |||
| 4 | 2 |
wstęp do trygonometrii, to może
np. tak: sinα= cosα+12√2 /*2 i 0< α< 90o ⇒ 2sinα= 2cosα+√2 ⇔
⇔ 4sin2α= (2cosα+√2)2 ⇔ 4(1−cos2α)= 4cos2α+4√2cosα+2 /:2 ⇔
⇔ 2−2cos2α= 2cos2α+2√2cosα+1 ⇔
⇔ 4cos2α+2√2cosα−1=0 i 0< cosα<1 i Δ=4*2+16= 24, √Δ=2√6 ⇒
⇒ cosα= 18(−2√2+2√6)= 14√2(√3−1} − szukany cosinus α.
Dziękuję pigor