help
ciemnota: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
jest równy k.
b)Wyznacz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi krawędziami bocznymi tego ostrosłupa. Oblicz
miarę tego kąta dla k=√3.
Mi wyszło coś takiego cos = k2 + 4k −12k2 − k −4
A w odpowiedziach jest cos = k2−1k2+1
12 mar 16:04
ciemnota: ma ktoś pomysł?
12 mar 16:10
ciemnota: ?
12 mar 16:23
Mila:
a− krawędź podstawy
h− wysokość ściany bocznej
m − krawędź boczna
Na jaki pomysł liczysz, wyszło mi tyle co w odpowiedzi.
Dalej tw.cosinusów w Δ o bokach m, a, m
12 mar 16:28
ciemnota: Próbowałem tak robić ale widocznie coś namieszałem dzięki wielkie?
12 mar 16:37
ciemnota: A mam takie pytanie jeszcze skąd się wzięło m2=14... Bo nie rozumiem
12 mar 16:45
ciemnota: Czy przypadkiem tam nie miało być 1/4a2....
12 mar 16:48
Mila:
Oczywiście, przepisywałam z kartki i opuściłam.
Poprawka zapisu
Mam napisać resztę?
12 mar 17:03
ciemnota: Nie nie trzeba dziękuję dalej sobie poradzę
12 mar 17:09
Mila:
12 mar 17:12