równania z wartością bezwzględną
ciumok: x2 − 3Ix−3I = 6x −11
12 mar 16:59
wredulus:
Dwa przypadki i je rozwiazujesz
12 mar 17:01
ciumok: nie ogarniam
12 mar 17:03
wredulus:
Ale czego nieogarniasz
12 mar 17:03
Hajtowy:
x ∊ (−oo;3)
x ∊ <3;+oo)
12 mar 17:04
Hajtowy:
Jeśli wartość w module jest > 0 to opuszczasz moduł bez zmiany znaku
Jeśli jest < 0 to zmieniasz znak na przeciwny.
Żadna filozofia
12 mar 17:04
pigor: ..., lub np. tak :
x
2−3|x−3|= 6x−11 ⇔
3|x−3|= x2−6x+11>0 ∀x∊R ⇒
⇒ 3(x−3)= −x
2+6x−11 v 3(x−3)= x
2−6x+11 ⇔
⇔ x
2−3x+2=0 v x
2−9x+20=0, stąd i wzorów Viete'a ⇔
⇔
x=1 v x=2 v x=4 v x=5 ⇔
x∊{1,245} . ...
12 mar 17:16
pigor: ..., przepraszam tu
x∊{1,245} miały być przecinki
x∊{1,2,4.5}. .
12 mar 17:20