metriastero
gosiata: Na ostroslupie prawidlowym trojkatnym o krawedzi podstawy 6 i krawedzi bocznej 8 opisano
stozek. Oblicz objetosc stozka.
12 mar 15:49
J:
Promień podstawy stożka, to promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym.
Wysokość stozka taka sama jak ostrosłupa (do bliczenia z tw.Pitagorasa)
12 mar 15:55
Mila:

H
o=|OD|
W ΔDOB:
|OB|
2+H
2=k
2
(2
√3)
2+H
2=8
2
Dokończysz?
12 mar 16:05
gosiata: H
2=64−12
H=
√42
V= 4
√42π
Tylko ze w odpowiedziach mam 8
√13π
12 mar 16:24
gosiata: Czy ktos zatem wie gdzie jest blad?
12 mar 16:29
Mila:
64−12=52.
Poprawiaj obliczenia.
12 mar 16:29
gosiata: Taaak.. jak zwykle umiejetnosc odejmowania najprostszych rzeczy na najwyzszym poziomie u mnie
^^
Dziekuje bardzo
12 mar 16:35
Mila:

Wyszło?
12 mar 17:04
gosiata: Tak tak
12 mar 17:41