Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-2,1),B=(6,3),C=(1,7)
ruda: mam jutro z takich podobnych zad zaliczenie i potrzebuje by ktoś mi to pomógł rozwiązać

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−2,1),B=(6,3),C=(1,7)
a) napisz równanie prostej zawierajacej środkową poprowadzoną z wierzchołka C
b) napisz równanie symetralnej boku AB
12 mar 16:17
Hans: a)
prosta będzie przechodziła przez punkt C(1,7) oraz przez środek prostej AB.
Owy środek obliczysz przy pomocy wzoru na współrzędne środka odcinka S = {x1 + x2}{2} + {y1
+ y2}{2}
12 mar 16:21
Hans: prosta będzie przechodziła przez punkt C(1,7) oraz przez środek prostej AB.
Owy środek obliczysz przy pomocy wzoru na współrzędne środka odcinka
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
S = ( |
| , |
| ) Za x1 i x2 podsawiasz wsporzedne xsowe |
| | 2 | | 2 | |
punktu A i B oraz analogiczne do y
1, y
2 współrzędne ygrekowe
12 mar 16:25
ruda: czyli S=−2+6/2 = 2,1+3/2 =2
czyli ten środek ma 2i 2 ?
12 mar 16:36
Hans: Dokładnie tak.
Teraz układ współrzędnych i podstawiasz.
12 mar 16:47
Hans: układ równań oczywiśćie
12 mar 16:48
pilne: móglbys mi to napisać bo nie chce źle zrobić a to wazne dla mnie
12 mar 16:51
ruda: widze że nie ja sama mam takie zdania
12 mar 16:52
Hans: C(1,7)
S(2,2)
y=ax + b −−−> postać kierunkowa prostej
( podstawiamy )
7 = 1a + b / ( − 1 ) [ mnożymy − metodą przeciwnych współczynników ]
2 = 2a + b
−7 = −a − b
2 = 2a + b [ dodajemy, b się redukują ]
−−−−−−−−−−−
+
−5 = a
a = −5
Liczymy b podstawaijac do jednego z dwoch wzorów, ja wykorzystam 2=2a + b
2=2 * (−5) + b
2 = (−10) + b
12 = b
b = 12
Mamy wszystkie potrzebne dane, oto wzór prostej CS
y = 5a + 12
12 mar 17:03
Hans: Teraz symetralna AB
Symetralna jest to taka prosta, która dzieli odcinek na pół pod kątem prostym.
Znajdziemy równanie prostej AB, wykorzystamy jej współrzynnik kierunkowy a, który zamienimy na
współczynnik prostej prostopadłej, wykorzystamy również punkt S ( środek prostej AB)
Równanie prostej AB
A(−2,1) B(6,3)
−2= a + b / * ( −1)
−6= 3a + b
2= −a − b
−6= 3a + b
__________
+
−4= 2a / : 2
a = − 2
podstawiamy do −2 = a + b
−2 = −2 + b
− 2 + 2 = b
b = 0
y = −2x
| | 1 | | 1 | |
a = −2 , więc a prostej prostopadłej = − |
| = |
| |
| | a | | 2 | |
Budujemy równianie symetralnej
Prosta ta przechodzi przez S i ma współczynnik kierunkowy odwrotny ze znakiem przeciwnym niz
wspolczynnik kierunkowy prostej AB
y = ax + b
liczymy b
2 = 1 + b
2−1 = b
b = 1
gotowe, proszę bardzo.
12 mar 17:18
ruda: Xa+Xb/2=−2+6/2=4/2=2 i Ya+Yb/2= 1+3/2=2
W(2;2)
Rownanie prostej z: yb−ya/xb−xa (x−xa)+ya= 3−1/6+2 (x+2)+1= 2/8(x+2)+1= 1/4(x+2)+1=
1/4x+0,5+1=1/4x+1,5
m=−4
: m(x−xw)+yw= −4(x−2)+2= −4x+8+2=−4x+10 a tak to jest źle ? bo moja kolezanka tak zrobiła
12 mar 18:18