Rozwiąż:
Matejko: Rozwiąż:
|x|+x−2<=0
dla x>=0
x<=1
czyli przedział <0;1> dlaczego w odpowiedziach jest (−∞;1>
12 mar 17:15
Matejko:
12 mar 17:19
Hajtowy: Pokaż obliczenia
12 mar 17:21
Hajtowy: |x|+x−2 ≤ 0
Dla x ≥ 0
Dla x < 0
1) Dla x ≥ 0
x+x−2 ≤ 0
2x ≤ 2
x ≤ 1
Łapie się tutaj przedział <0;1>
2) Dla x < 0
−2 < 0
Zawsze
Czyli sumując oba przypadki masz
x ∊ (−oo;1>
12 mar 17:22
Matejko: ahaa ok dzięki
12 mar 17:25
pigor: . .., lub z definicji i własności wartości bezwzględnej
np. tak :
|x|+x−2 ≤ 0 ⇔ |x| ≤ 2−x ma sens ⇔ 2−x ≥ 0 i |x| ≤ 2−x ⇔
⇔ 2 ≥ x i −(2−x) ≤ x ≤ 2−x ⇔ x ≤ 2 i x−2 ≤ x ≤ 2−x ⇔
⇔ x ≤ 2 i −2 ≤0 i 2x ≤2 ⇔ x ≤ 2 i x∊R i x ≤ 1 ⇔
⇔
x ≤ 1 ⇔
x∊(−∞;2 > . ...
12 mar 17:34
Hajtowy: pigor zła odp
12 mar 17:43
Hajtowy: od kiedy 2x ≤2 ⇔ x ≤ 2
12 mar 17:43
Matejko: |x|+|x−3|=3 proszę o dokładny opis bardzo proszę bo nie wiem kiedy się bierze samą liczbę a
kiedy przedział jako rozwiązanie
12 mar 17:47
Hajtowy: |x|+|x−3|=3
A więc masz tak:
x ∊ (−oo;0)
x ∊ <0;3)
x ∊ <3;+oo)
1) x ∊ (−oo;0)
Bierzemy np liczbę (−10) i paczymy

Jeśli liczba pod modułem jest ujemna to opuszczamy moduł
zmieniając znaki, jeśli jest dodatnia nic nie ruszamy

|x|+|x−3|=3 ⇒ podaję przykład |−10| + |10−3| = 3 ⇒ |ujemne| + |ujemne| = 3 czyli w praktyce
wygląda to tak :
−x − x + 3 = 3
−2x = 3−3
−2x = 0
x = 0
Nie pasuje

bo dziedzina dla tego przykładu to (−oo;0)
2) x ∊ <0;3)
|x|+|x−3|=3
Bierzemy jedynkę

|dodatnie| + |1−2 = ujemne| = 3 czyli:
x + (−x+3) = 3 ⇔ x − x + 3 = 3 ⇔ 3=3 TRUE
Bierzemy

3) x ∊ <3;+oo)
|x|+|x−3|=3
Bierzemy dychę

|dodatnie| + |10−2 = dodatnie| = 3 czyli:
x + x −3 = 3
2x = 6
x = 3
PASUJE, bo Dziedzina x ∊ <3;+oo)
ZBIERAMY TERAZ

1 rozwiązanie odrzucamy
2 akceptujemy
3 akceptujemy
A więc jest odpowiedź: x ∊ <0;3>
12 mar 17:53
pigor: ..., no tak , dzięki i przepraszam ; czas odpocząć z forum .
12 mar 18:19