równania
Aleksa: Mam problemy z poniższymi równaniami:
x√2−3=x−1
x+(1+x)√5=1
12 mar 18:30
52: zrobie jeden przykład a ty drugi...
x
√2−x=3−1
x(
√2−1)=2
| | 2 | | 2(√2+1) | | 2√2+2 | |
x= |
| = |
| = |
| =2√2+2 |
| | √2−1 | | (√2−1)(√2+1 | | 2−1 | |
12 mar 18:32
Aleksa: Dziękuje serdecznie za obliczenie pierwszego równania. Jednak wielokrotnie próbowałam obliczyć
drugie równanie ale mi nie wychodzi. Byłabym bardzo wdzięczna jeśli by ktoś mi wytłumaczył jak
je rozwiązać.
12 mar 18:45
Piotr:
wymnazasz przez nawias. potem zostawiasz po lewej x−y i x wyciagasz przed nawias. dzielisz
przez nawias. usuwasz niewymiernosc z mianownika.
12 mar 18:57