Pochodna funkcji
Grzegorz: f'(x) = (3x2lnx − x3)'
12 mar 18:40
12 mar 18:44
Grzegorz: czy mogę sobie to rozbić na mnożenie i odejmowanie dodać na końcu po prostu do całości
mnożenia? bo umiem wzory i wszystko, tylko z tokiem działań mam problemy. Dobrze kombinuję?
12 mar 18:52
Laik: Najpierw odejmowanie. Pamiętaj że wzorem masz objąć cała funkcję !
12 mar 18:58
Laik: | | 1 | |
(3x2lnx−x3)'=(3x2lnx)'−(x3)'=(3x2)'*lnx+3x2*(lnx)'−3x2=6xlnx+3x2* |
| −3x2= |
| | x | |
=6xlnx+3x−3x
2=−3x
2+3x+6xlnx=−3x
2+3(x+2xlnx)
12 mar 19:08
Grzegorz: Okej, teraz czaję o co chodzi. Dzięki wielkie za pomoc Laik!
12 mar 19:11