Ciągi
Ola: Liczby 6, x+18, 48, są odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu geometrycznego.
Znajdź liczbę x.
12 mar 12:21
wredulus:
A nastepnie: a
2=a
1*q
12 mar 12:25
Ola: Dzięki
12 mar 12:31
Ola: A czy jeśli po wyliczeniu q obliczę 3 wyraz i wyliczę x ze wzoru a32= 48(x+18) to też
będzie dobrze? ( wyszło mi −6 i nie wiem czy to dobry wynik )
12 mar 12:46
wredulus:
Tez bedzie.dobrze
12 mar 12:47
5-latek: To sprawdz
12 mar 12:48
wredulus:
Tylko tak bedzie 'dluzej'
12 mar 12:48
pigor: ... 6 to dobry wynik , a może np.

tak :
z warunków zadania (6,x+18,y,48) − 4 kolejne wyrazy
ciągu geometrycznego, to
(x+18)
2= 6y /
2 i y
2=48(x+18) ⇒ (x+18)
4=6
2*6*8*(x+18) ⇒
⇒ (x+18)
3= (6*2)
3 ⇒ x+18=12 ⇔
x=6 .
12 mar 13:03
wredulus_pospolitus:
pigor ... oczywiście x=
−6
12 mar 13:09
pigor: ..., kurcze mój 1−szy post dzisiaj i taka ... ślepota

; dzięki i przepraszam
12 mar 14:19