Oblicz. Funkcja wykładnicza.
Bart: Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem. Za nic nie mogę sobie przypomnieć jak to się
rozwiązywało:
Oblicz:
[4*(0,5)√3]2+√3
12 mar 22:23
Eta:
(22*2−√3)2+√3= [22−√3]2+√3= 2(2−√3)(2+√3)= 2 {4−3}= 2
12 mar 22:28
Eta:
4=22 , 0,5= 2−1
...= 24−3= 2
12 mar 22:29
PW: Twierdzenia
− o potędze iloczynu (każdy czynnik podnosimy z osobna do potęgi występującej za nawiasem)
− o potędze potęg (podnosząc potęgę do potęgi mnożymy wykładniki)
− o iloczynie potęg o tych samych podstawach (np. ua+b = ua•ub).
Język mało fachowy, ale to ma być tylko przypomnienie jak to się rozwiązywało.
12 mar 22:32
Eta:
12 mar 22:33
Bart: Dzięki wielkie!
12 mar 22:35
PW: Dobry wieczór
Eta
.
12 mar 22:36
Eta:
Witam , witam
PW
12 mar 22:37