Oblicz cos2 alfa i tg alfa jeśli alafa <90 stopni 180 stopni>oraz sin alfa 2/3
agusia:
12 mar 18:40
agusia: 

POMOCY
12 mar 19:03
agulka:
| | 4 | | 5 | |
cos2α=1−sin2α=1− |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | sinα | | | | 2 | | 3 | | 2 | | 2√5 | |
tgα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | | | 3 | | √5 | | √5 | | 5 | |
| | 5 | | 4 | | 1 | |
cos2α=cos2α−sin2α= |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
12 mar 19:33
agusia: DZIĘKI
14 mar 20:30
agusia: SIN 120 stopnia + SIN 60 stopnia
14 mar 20:33
agulka: | | √3 | | √3 | | 2√3 | |
sin1200+sin600=sin(900+300)+sin600=cos300+sin600= |
| + |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=
√3
14 mar 23:20
agulka: sin(900+α)=cosα
14 mar 23:21
Eta:
@
agulka
| | 2√5 | |
dla α∊(90o,180o) , cosα<0 i tgα<0 ... tgα=− |
| |
| | 5 | |
15 mar 00:23
agusia: DZIĘKI
15 mar 15:58
agusia: COS150stopnia −COS 30stopnia
15 mar 16:08
agusia: Proszę o pomoc i o wytłumaczenie zadania Punkty A(−5,2)B(−3,−2)są kolejnymi wierzchołkami
prostokąta ABCD punkt S o współrzędnych (−1,1,5) jest środkiem symetrii tego prostokąta
wyznacz współrzędne pozostałych wierzcholkow prostokąta ABCD i oblicz jego pole
15 maj 21:55
15 cze 23:32
Julia: 2sin2α−3cos2α+3=5sin2α
15 cze 23:33
5-latek: 2sin2α−3(1−sin2α)+3=5sin2α
15 cze 23:42
Janek191:

A = ( − 5, 2) B =( − 3, − 2)
S = ( − 1; 1,5) − środek symetrii prostokąta ABCD
S jest środkiem odcinka AC
Niech C = ( x, y)
więc
| − 5 + x | | 2 + y | |
| = − 1 i |
| = 1,5 |
| 2 | | 2 | |
− 5 + x = − 2 i 2 + y = 2*1,5 = 3
x = 3 i y = 1
C = ( 3 , 1)
=========
S jest też środkiem odcinka BD
Niech D = ( u, w)
więc
| − 3 + u | | −2 + w | |
| = − 1 i |
| = 1,5 |
| 2 | | 2 | |
− 3 + u = − 2 i − 2 + w = 3
u = 1 i w = 5
D = ( 1, 5)
========
16 cze 01:19