Matura
mick: Takie zadanie. Wykaż, że przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego na trójkącie
prostokątnym. No i napisałem tak:
R=1/2a (a to przeciwprostokątna)
potem napisałem, że d=2R
więc wykazałem, że d=a, dobrze to jest?
12 mar 14:10
J: Zrób rysunek i skorzystaj z twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym okręgu.
12 mar 14:14
mick: a to co napisałem nie wystarczy?
12 mar 14:15
J: Napisałeś " masło maślane" : a =2R oraz d = 2R , czyli a = d
12 mar 14:17
mick: czyli źle?
12 mar 14:18
J: No oczywiście

Przecież Ty jedynie pokazujesz,że średnica jest równa dwum promieniom.
Przecież przeciwprostokatna każdego trójkąta może byc średnicą okręgu.
12 mar 14:21