Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
vxvxvxvx: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy jest równa
8cm i tworzy z przekątną ściany bocznej kąt 60°.
Wyliczyłam z funkcji trygonometrycznych, lecz mój wynik to 96, a w odpowiedziach jest 384,
mógłby mi ktoś pomóc?
12 mar 10:19
wredulus_pospolitus:
A możesz pokazać swoje obliczenia
12 mar 10:20
vxvxvxvx:

V= 16 pierwiastkow z 3 przez 4 * 8pierwiastkow z 3
V= 32*3=96
12 mar 10:36
Ajtek:
A ile to jest 8
2
Cześć
wredulus 
.
12 mar 10:39
vxvxvxvx: haha, fakt, dzięki
12 mar 10:41
wredulus_pospolitus:
hej ho Ajtek
12 mar 10:46