skróć ułamki
nieszczęsne ułamki: W jaki sposób się skraca takie ułamki?
proszę o jakieś wytłumaczenie jak dla idioty
12 mar 21:45
qu: ja to sobie zawsze mnoże przez mianownik czyli
−6(3−12√5=
−18+71√5 / 18=
−1+4√5
12 mar 21:49
Mila:
| 3−12√5 | | (−3)*(−1+4√5) | | −1+4√5 | |
| = |
| = |
| możesz to zapisać w postaci sumy |
| −6 | | −6 | | 2 | |
13 mar 15:34
pigor: ..., lub po prostu :
| a−b | | a | | b | | 3−12√5 | | 3 | | 12 | | 1 | |
| = |
| − |
| , więc |
| =− |
| + |
| √5= |
| +2 √5.  |
| c | | c | | c | | −6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
13 mar 15:47
J: | | 1 | |
− |
| + 2 √5  |
| | 2 | |
13 mar 15:49