równoległobok
thebestnickintheweb: W równoległoboku EFGH kat ostry ma miarę 60 stopni a odległości punktu przecięcia przekątnych
od sąsiednich boków wynoszą 2√3 i 3√32 . Oblicz długość najdłuższej przekątnej tego
równoległoboku.
.
12 mar 16:44
Eta:

a,b>0 |AB|=3
√3 , |DC|= 4
√3
| | √3 | |
P=a*b*sin60o ⇒P=a*b |
| i P= a*|AB|⇒ P= a*3√3 i P=b*|DC| ⇒ P=b*4√3 |
| | 2 | |
| | √3 | |
a*b |
| = a*3√3 ⇒b=6 i a*3√3=24√3 ⇒a=8 |
| | 2 | |
z twierdzenia kosinusów w trójkącie EFG:
|AG|
2=........... dokończ
12 mar 18:03
thebestnickintheweb: dzięki po raz setny
12 mar 20:07
Eta:
12 mar 20:32