coś dla zdolniachów
pilne: pomoc

wykaż że podany trójkat jest prostokatny i oblicz jego pole gdy:
A=(−1,4),B=(1,2) ,C=(5,6)
jesli mozna to przy rozwiązaniu prosze o sposób jak to sie robi i jakie wzory
z góry dziękuje
12 mar 16:43
wredulus:
Piszesz sprawdzian ze to takie pilne? Dlugosc odcinka potrafisz wyliczyc
12 mar 17:03
pilne: nie było mnie na tych lekcjach a nie obczajam maty wiec prosze o pomoc
12 mar 17:05
wredulus:
Nie 'maty' tylko matematyki jak juz ... druga sprawa ... nie odpowiedziales/−as na moje pytania
12 mar 17:06
Hajtowy:

Oblicz:
|AB| =
|AC| =
|BC| =
Długość odcinka liczymy ze wzoru:
√(xb−xa)2+(yb−ya)2
Mając długości odcinków policzysz pole, gdyż |AB| jest wysokością
12 mar 17:08