matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 939,
938
,
937
,
936
,
935
,
934
,
933
,
932
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
massa:
Witam miałem takie granice na egzaminie i nie poradziłem sobie z nią jaką zależność trzeba do niej zastosować ? lim
x→0
[ln(e+x)]
ctgx
1
Julis:
Zapisz w postaci iloczynowej; a) y=x do kwadratu−2x−8 b) y=x do kwadratu +x+1 c)y=x do kwadratu−6x+9
0
Mafinek :):
Do skraboniki wrzucano 5 zł co tydzień wrzucono o 2 zł wieniej niż w poprzednim tygodniu.Ile pieniedzy wpłacono 26 tygodnia i ile było w skarbonce po 26 tyg ? Z góry bede wdzieczna za
1
miss:
4
oblicz a , jeśli f(x)=
oraz wykres funkcji przechodzi przez punkt P(a+1,2)
x
1
nik:
wiedząc , ze liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu oblicz współczynnik a W(x)=x
3
+ax
2
+6x−4
1
mis:
czy prosta x=3 jest styczna do okręgu (x−1)
2
+y
2
−4=0
0
Zofia:
Kocham Cie Franek
1
misss:
czy prosta y=4 jest styczna do okregu (x−1)
2
+y
2
−4=0
1
Letty:
1
ile to jest cosα = −
? i jak to liczyć?
2
3
Damian:
oblicz pole obszaru ograniczonego liniami y=6x−x
2
, y=0.
0
Mafinek :):
OKRAG O SRODKU S(6,−8) PRZECHODZACEWJ PRZEZ POCZATEK UKŁADU OPISANY JEST RÓWANANIEM ?
2
Ktos:
Mam sobie równanie.
5
komere:
ile to jest 12+ 12 + 6
√
3
+ 6
√
3
2
mit:
wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie s(0,0) i promieniu r=6
30
Agniecha90:
Witam,mamy problem z rozwiązaniem trzech przykładów. Prosimy o pomoc Za pomocą podstawiania:
10
Marta:
Wyznacz dziedzinę funkcji y=
√
1−x
1+x
no i zrobilam zalozenie 1+x≠0⇒x≠−1
3
Do całek:
Do całek
5
mati:
rozwiąż
x−1
a) −2=
x+1
b)x(x+3)−49=x(x−4) (czy rozwiązanie należy do przedziału (−5,−1)?)
9
Wiewióra:
1+lnx
f(e
1
2
)=
x
rozwiąże ktoś?
3
mamm:
Prosiłbym o sprawdzenie; Dana jest funkcja f(x)=x
2
5
kasia:
hej. czy ktos z was potrafi mi to wyliczyć
3
pomocymatma:
http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=2440
4
wajdzik:
Zadanie. Rozwiąż nierówności
10
Sikorka:
parzystosc i nieparzystosc funkcji mam funkcje
4
gosia:
nie mam pojecia jak to zrobic nie kumam liczba cos 72 stop jest
5
bash:
:::rysunek::: Mam pytanie co do pewnego zadania, mógłby ktoś powiedzieć czy dobrze myślę? otóż..Wykaż, że w
1
Django:
Mając dane log
12
2=a , oblicz log
6
16
5
Ania:
Czesc, mam problem ze znalezieniem granicy takiego ciagu.
5
Leni:
Witam, potrzebuję pomocy w zadaniu o następującej treści: Narysuj wykres funkcji liniowej f(x) = 6x − 9, a następnie sporządź wykresy funkcji g(x) = −
4
Julis:
Zapisz w postaci kanonicznej: y=x do kwadratu +2x−3 y=−x do kwadratu −6x−5
1
Julis:
Zapisz w postaci iloczynowej;y=x do kwadratu −2x−8 y=x do kwadratu +x+1 y=x do kwadratu −6x+9
2
ann:
Dwa boki trójkąta mają długość 10cm i 15cm a kąt między nimi zawarty ma miarę 150. Oblicz pole tego trojkata
6
Saizou :
Bank oferuje konto oszczędnościowe o nominalnej rocznej stopie procentowej R=6%, ale z miesięczną kapitalizacją odsetek. Jaką sumę zgromadzimy na koncie po 3 latach, jeśli na
1
stu:
nie potrafie ruszyć zadania z macierzy ...
4
Django:
Logarytmy:
7
Alois~:
Znajdz rownania stycznych do okregu o rownaniu x
2
+y
2
−2x−24=0, porostopadlych do prostej k: 3x−4y−8=0
3
lejdi-:
dx
∫
1+cosx
4
ania:
uzasadnij , że liczba A=
3
√
2+
√
5
+
3
√
2−
√
5
jest liczbą całkowitą
1
xoxo:
log(2x
2
+9x+10)
>2
log(x−2)
czy założenie to tylko mianownik? czy też licznik?
6
Django:
Mnożenie logarytmów.
2
blan:
Sciana boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego nachylona jest do podstawy pod katem α W ostroslup ten wpisano szescian o krawedzi a tak ze cztery jego wierzcholki naleza do krawedzi
60
Sikorka:
mam wskazac zbieznosc szeregu. i niestety 3 zadania mi wyszly inaczej niz w odpowiedziach, moze ktos wskaze mi blad
0
marco:
Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego układu metodą Gaussa
4
mati:
wyznacz x , jeśli x ,4, x+2 są kolejnymi wzorami ciągu arytmetycznego
9
Maniek:
Jak rozwiązać równanie zespolone: ( z | z | ) = 4i
6
matma:
∑
(x−1)
n−1
(n−1)!
1
pipers:
log
3
x + log
5
x=log15/log3
3
xixix:
Hey, mam problem z zadankami, proszę o pomoc
0
Patrycja:
y
2
* z
∂f
f(x, y, z) =
, pochodna cząsteczkowa
=
x
∂x
1
nika:
Hej , nie mogę poradzic sobie z tym zadaniem , może robię zły rysunek , złe oznaczenia , może błąd w oliczeniach , nie wiem juz sama , prosze o pomoc jakąs miłą osóbke; ) z góry dziekuje
0
KRYSTIAN:
Wyznacz długosci boków i miary kątów trójkąta prostokątnego ABC (kąt przy wierzchołku C jesy prosty) wiedząc że |CAB| = 60stopni i |BC| = 8
1
BEMBAS:
POMOCY
! ZMIENNA LOSOWA X MA ROZKLAD NORMALNY.
10
patryk:
rozkład na czynniki − wielomiany Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego przykładu
1
kasia:
hej. czy ktos z was potrafi mi to wyliczyć
9
Tomek:
Problem z zadaniem, mnożenie przez sprzężenie: 1)
0
Monika:
Na prostej danej równaniem: l: x+y=2 znaleźć taki punkt C, aby trójkąt ABC miał pole równe 1,5 A(1;0;0); B(0;1;0)
2
Maniek:
Jeśli mam dane 2 punkty ( A, C ), które są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, to jakim najlepszym sposobem wyznaczyć 2 pozostałe?
1
Tomasz:
witam potrzebuje pomocy z nastepującą pochodną tylko nie z wzoru ale z definicji czyli potrzebuje pomocy z pochodną z definicji
1
Asia:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni całkowitej jest cztery razy większe od pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do jego podstawy.
2
wonski:
Kiedy funkcja jest ciągła, kiedy jest różniczkowalna , a kiedy całkowalna ?
10
Dziabong:
Rozwiąż nierówność −x
3
+12x
2
+16≤0
4
Django:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu:
5
apsik:
Obliczyć granicę
2
asia:
Dany jest okrąg o środku O i promieniu r. Z punktu P (|OP| > r) poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A oraz sieczną, która przecięła okrąg w punktach B i C (|PB| < |PC|). Wykaż, że
8
Wojtek:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=|| x−2| −2| −2
2
orety:
:::rysunek::: Korzystając z danych na rysunku oblicz długość a, H=5
√
3
2
Dz....:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 2 i 4, a wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa mają długość 7. Jaką wysokość ma ten ostrosłup?
5
Charlie:
podaj, ile co najwyżej początkowych wyrazów ciągu określonego wzorem a
2
=n+11 należy dodać, aby otrzymana suma nie przekroczyła 320.
2
jack:
Czy mugł by mi ktoś wyjaśnić gdzie ronie błąd ?
2
wajdzik:
Zadanie. Rozwiąż nierówność: b)2x
4
−x
2
−3≤0
0
Juby93:
Witam.
1
Felicja332:
pole boczne walca wynosi 36
√
3
cm a przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni oblicz promień wysokość i objętość
7
ada:
wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spelniajace nierownosc
|x(x−2)|
x
<2
0
Patryk:
Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wiechchołkach A=(m,2), b=(0,3), c=(5,m−3), przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości m pole
8
asdf:
granice funkcji
0
asia:
W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeżeli promień mniejszego okręgu ma
3
szatynka1212:
Są dwie urny. W I znajdują się 3 kule żółte, 2 czerwone i 4 niebieskie, w II znajdują się 4 żółte, 3 czerwone i 1 niebieska. Rzucamy kostką do gry, jeżeli wypadnie 1 lub 2 losujemy 1
2
Betti:
−x+2xlnx
y''=
x
4
−x+2xlnx
=0 /*x
4
x
4
0
maria:
zapisz w rachunku zbiorów
0
maria:
zapisz w rachunku zbiorów
1
maria:
zaznacz na osi liczbowej
0
maria:
rozwiąż nierówność
0
piotr:
Podaj punkty wspólne prostej l z osiami układu współrzędnych. Narysuj wykres. l: y = 2x−6
0
beti:
oblicz całkę { sin(2x+3)
7
piotr:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt P, gdy:
1
k : y=−
x + 3 P(−1;5)
3
11
Paulinka32:
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 136 cm a tworzaca stożka ma 17 cm oblicz objętość
9
Sikorka:
ograniczonosc zbioru mam podac kresy zbioru no x=1−
1
t
no i w odpowiedziach mam ze jest z gory ograniczony
1
Aga:
Rozłóż wielomian na czynniki.
5
Charlie:
oblicz sumę 20 początkowych wyrazów o nieparzystych wskaznikach ciągu an=3n+5 Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
bo pierwsze 20 to ok, ale nieparzyste?
3
Yoo:
rozwiaz nierownosc
4
Sikorka:
wykazac z definicji ze limx−>∞ (1+
1
n
)
n
+
n
=+∞
14
@janek:
Ze zbioru liczb {2, 3, 4, 5} tworzę liczbę 3−cyfrową. Jaki jest prawdopodobieństwo, że:
3
beti:
oblicz pochodną 1) tg(cos
√
x
)
8
mc:
http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=407 prosze o odpowiedz odnosnie dwóch ostatnich postów.
http://matematyka.pisz.pl/strona/407.html
−zadanie
3
macko:
witam musze obliczyc taka calke ∫cosx(1−(x−2)
2
/(x
2
−cosx))dx
14
kasia:
Witam blagam pomozcie mi to rozwiazać
3
kasia:
czy ktos moze mi pomóc z tym zadaniem
2
iLoveMath:
czy to jest dobrze ?
2
Martyna 0:
Zadanie. Oblicz współczynnik kierunkowy i wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q
2
Kuba:
Iloraz ciągu geometrycznego równa się 1/2 a1= 512
1
Jakub:
Oblicz:
1
arctg(−
)
√
3
6
problem:
Dlaczego lim x→2 (x
2
−1)/(x−2)=4 Mógłby mi to ktoś rozpisać
0
@janek:
dobrze to liczę? http://matematyka.pisz.pl/forum/183740.html
0
Kuba:
3 początkowe wyrazu ciągiu nieskończonego arytmetycznego to 36 34,8 33,6 Oblicz 81 wyraz tego ciagu. Proszę o pomoc
1
GGG:
Zakładamy, że oprocentowanie w skali roku wynosi:
1
Miqstu:
Mógłby mi ktoś wytumaczyć od podstaw jak wyznaczyć wartstwice funkcji dwóch zmiennych? Np. na takim przykładzie:
1
claudia:
Do naczynia w ksztalcie walca wypelnionego woda do wysokosci 7cm wlozona kulke metalowa o promienu 3 cm.Poziom wody podniosl sie o 1 cm i zrownal sie z gorna podstawa walca.Oblicz
1
@janek:
jak to obliczyc? http://matematyka.pisz.pl/forum/183734.html
5
lencia:
hej potrzebuję to na jutro 1 dany jest prostokąt o bokach długości
√
3
i 2
√
3
1
Klaudia :
proszę o pomoc! Rozwiąż równania : (wielomiany)
3
#62;#62;#62;#62;#62;#62;#62;#62;_____#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;#60;:
W niedzielę będzie padał deszcz z prawdopodobieństwem 50%, a w sobotę tez z prawdopod. 50%. Jakie jest prawdop., że w weekend będzie padał deszcz?
1
Lubie placki:
Pochodna f(x)=(5−x)
√
x−2
1
dzony prszę:
Doprowadź następujące wyrażenia do najprostszej postaci 0,1[2a(4a−2b)−3(a−b)(a+4b)]+3(a+2b)
2
=
1
franciszek:
x
2
− 4|x| + m
2
− 5 = 0
7
Gosia :
Wielomiany ! zad. Rozwiąż równania : a) (4x
2
− 9 ) * ( 1 − x
2
) * x =0
4
vgl:
y= sgn [(x−1)(x−2)
2
(−x+3)]
0
Dvain:
W trójkącie ABC dane są |AC| = 6, |BC| = 10 i |∠ACB|=120 stopni. Wyznacz długość środkowej CD i długość promienia okręgu opisanego na trójkącie.
16
iga:
Rozwiąż równanie:
14
Reverie:
"Wykaż, że..." Mam kilka zadań tego typu, bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać, a będę miała na sprawdzianie zadania tego typu
4
dżakPirat:
1
lim
x→−1/e
− x*ln(
+ e)
x
−1
czyli x dąży do
z lewej strony. Nie mogę zrozumieć dlaczego ta granica istnieje i
e
wynosiu +
∞
, bo gdy podstawimy za x wartość, do której dąży dostaniemy, że wnętrze logarytmu
5
Sylaa.:
:::rysunek::: Potrzebuję pomocy z zadania z twierdzenia talesa... W ogóle nie wiem co mam w nim zrobić
0
Tyrla:
Wyznaczyć równanie parametryczne i krawędziowe prostej przechodzącej przez punkt P=(1,2,3)
8
bodley:
x
2
−13x
∫
dx
x
3
−x
2
+2x+2
Nie idzie wgl metodą grupowania bo znaki się psują. Może ktoś rozwiązać szczegółowo i
0
buska-k:
Dla jakich wartości parametru m funkcja jest a) stała
6
malinka12345:
tgx+1+1/tgx + 1/tgx
2
+...=−
√
3
\2 tg2x(1+tgx)
1
kasiaa:
pomóżcie, bo mi coś nie wyszło ;c
10
ewleina:
Wykaż, że liczba ((1+
√
5
3
+ (1-
√
5
3
)
2
jest liczba wymierną
9
tyryryryr:
pochodna f(x)=
√
(1−√x )/(1+√x)
8
Mateusz:
x
2
+ 2x+ 4
∫
dx
x
3
+4x
2
+ 4x
4
;0:
wyznacz wartosc funkcji trygometrycznych kąta ostrego alfa jaki z osią oc tworzy prosta opisana podanym równanaiem a) y=3x b) y=3,5+.5x c) y+ pierwiastek z 2przez 2 =pierwiastek z 2x
1
nycnieumim:
Bęben linowy dźwigu o średnicy 20 cm obraca się wykonując 30 obrotów na minutę podczas podnoszenia zawieszonego na linie ciężaru. Na linie umocowany jest blok kamienny o masie 200
0
#62;#62;claudia:
Stożek o objętości 54 przecięto plaszczyzna rownolegla do jego podstawy i przechodzaca przez punkt odległy od jego wierzcholka o 2/3h. Oblicz objetosc każdej z części.
9
vgl:
log
2
x
3
+ log
1
/
2
x
2
− log
√
2
x − 1 < 0
1
Mateusz:
1
ctg
x
∫
x
2
1
Lubie placki:
∫(3x−2)cos4xdx Zrobilem to przez czesc
2
Lubie placki:
∫dx/x
2
−4x+29 Pomoze ktos obliczyc
?
1
malum:
Dla liczb zespolonych: z=(cos
π
12
+ isin
π
12
), w=1+i obliczyć z
13
w
5
2
d'Artagnan:
Liczby x,y,z tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Iloczyn tych liczb jest równy 1000. Wyznacz liczbę y. Proszę o pomoc
1
ola:
objetosc walca jest rowna 27pi cm3. promien podstawy walca jest rowny wysokosci walca. oblicz pole powierzchni walca
2
wajdzik:
Zadanie. Rozwiąż nierówność: c)x
4
+2x
3
−4x
2
−2x+3<0
0
::
jezeli alfa jest kątem ostrym oraz tg alfa=2 to wartosc wyrazniea cosalfa+ sin alfa przez cos alfa jest równa
0
::
jesli kat alfa jest ostry oraz cos alfa<0.5 to a) alfa<30stopnie b) alfa=30 c) alfa=60 stopni d) alfa>60
0
kasia:
napisz równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P, gdy: l: 2x+4y−8=0 P=(2;1)
0
#62;#62;claudia:
Stożek o objętości 54 przecięto plaszczyzna rownolegla do jego podstawy i przechodzaca przez punkt odległy od jego wierzcholka o 2/3h. Oblicz objetosc każdej z części.
2
Asia:
Oblicz sin
3π
8
* cos
3π
8
=
0
Cancer0s:
Sporządź wykres funkcji ( określ dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe, przedziały wartości dodatnie i ujemne, kiedy rosnąca a kiedy malejąca )
8
Magda:
2n +3
an =
, x=2
2n − 1'
5
tn:
Witam, Dlaczego tutaj podstawą nie może być:
0
gosciu:
chciałbym wiedzieć czy poprawnie zrobiłem: w obu przypadkach x−>0
0
ona:
Wyznacz z wzoru mr Cp= ms*100%/ms+mr
6
aaaaaaaaaa:
a
3
= 3
√
3
jak to rozwiązac
5
tyryryryr:
prosze o pomoc! znalezc punkty przegiecia wykresu funkcji, oraz przedzialy gdzie wykres funkcji jest wygiety do gory lub w dol gdy f(x)=x*lnx
0
;/:
wyznacz miare kąta ostrego jaki dodatnią półosia ox tworzy prosta opisana podanym równaniem: a) x−pierwiastek3 y=1 b) 2pierwiastki z 3x − 2y −6=0 c) pierwiastek z 2(x−y−pi)=0
0
ania :
oblicz sin alfa jesli wiadomo ze alfa jest kątem ostrym a) cos2 alfa +sin alfa+1=0 B) 3sin2 alfa +cos2 alfa−3=0 i C) 2cos alfa=3tg alfa prosze pomózcie bo sobie nie radze wogóle z tym
9
Rafi:
Siema. Mam problem z zadaniem. Dany jest okrąg o środku S=(3,−4) i promieniu r=5. Okrag ten przeksztalcono przez jednokladnosc
4
Asia:
Oblicz sin
π
12
pi:12
1
zuza:
((x−2)
2
)'
2
Cancer0s:
Sprowadź do postaci kanonicznej, iloczynowej i rozłóż na czynniki wzory funkcji ;
3
Asia:
Oblicz sinx i cosx, jeśli: sinx+cosx=
3
√
5
5
i x∊(0,
π
2
)
2
sasa:
R
2
→R a◯b=a*b+5 Zbadać czy operacja jest łączna, przemienna i czy istnieje element neutralny.
4
Jakub:
Rozwiąż równanie. Proszę o rozwiązanie lub podanie wzoru z logarytmami, który pomoże
2log
x
3 + log
3x
3 +3log
9x
3 = 0
1
Rafał:
Witam,
0
MJ:
Korzystając z interpretacji geom. wartości bezwzględnej, rozwiąż nierówność (zaznacz na osi i zapisz za pomocą przedziałów).
6
ws:
Witam! Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić?
0
Kamcio :) :
Znajdź równania okręgów o promieniu r=3 stycznych jednocześnie do osi OX i prostej 12x+5y=0
2
Problem:
czy ∫e
−x
dx to e
−x
0
tyryryryr:
f(x)=
√
(1−
√
x
)/(1+
√
x
)
1
zofia:
Piewszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 6 a suma jego pieciu poczatkowych wyrazow wynosi 130 . czwarty wyraz ciagu jest rowny
15
ron:
Witam czy umie ktoś przekształcić takie równanie aby można było skorzystać ze wzoru vieta w sensie tylko żeby można było skorzystać ze wzoru na sumę i iloczyn pierwiastków równania
1
wajdzik:
Zadanie. Rozwiąż nierówność: a)10x
3
−2x
2
−15x+3>0
0
alojzy:
Blok o ciężarze 390−N jest ciągnięty po poziomej płaszczyźnie za pomocą siły F skierowanej ku górze pod takim kątem, że jej składowe pionowa i pozioma wynoszą odpowiednio 3/5F i 4/5F.
2
Lubie placki:
Ekstremum funkcji f(x)=(5−x)*
√
x−2
21
Asia:
Oblicz sinx i cosx, jeśli sin2x=
12
13
i x∊(π;
3
2π
)
0
Lolitte----:
Powierzchnia boczna walca po rozcięciu i rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość pierwiastek z trzech i tworzy z dłuższym bokiem kąt 30°. Oblicz objętość tego walca.
8
Impro:
Mam obliczyć pole koła opisanego na trójkącie o bokach 6, 8, 11 i nie mam pojęcia jak zastosować wzory aby to obliczyć.
0
----Lolitte----:
Obwód podstawy walca ma 20 [pi] cm, przekątna przekroju osiowego tworzy z podstawą kąt 30°. Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość tego walca.
1
magda...:
Sprawdzić czy funkcja posiada miejsca zerowe w przedziale [−pi, 0]. f(x)=3x − sinx + pi
3
tyryryryr:
∫x
2
*e
−x
dx
0
kasia:
czy ktos moze mi pomóc z tym zadaniem na podstawie danych statystycznych obliczono prawdopodobienstwo tego, ze kierowca autobusowy
7
mamm:
Nie wiem od czego zaczać... Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−
∞
,12>, a zbiorem rozwiązań nierówności
2
tyryryryr:
∫e
x
/(e
x
+1)
7
Ola:
Hej.
3
Paker:
mam takie coś: |x+2−|x−1||≤1
1
Lubie placki:
Pochodna 1 i 2 rzedu : f(x)=(2x
2
−x
3
)lnx
4
1 rzedu wyszla mi f(x)=(4x−3x
2
)*lnx
4
+6x−3x
2
13
Alois~:
Znajdz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 8x − 6y+ 21=0, przechodzących przez punkt P(2,−1).
3
Umk:
Witam, proszę o pomoc przy tym dowodzie:
1
Pomocy :(:
Jeśli punkty A i B sa dwoma wierzchołkami równobocznego trójkąta , gdzie A=(4,0) B=(0,3) To obwód trójkąta jest równy?
9
krzysiek:
:::rysunek::: Trzy konie ciągną sanie w różnych kierunkach, z różnymi siłami a+b+c. Określ w jakim kierunku
14
martyna:
log
x
(2x+1/x−1)>1
2
siwy:
Wyznacz dziedzinę funkcji y=e
√
cos x−(
√
3
/2)
11
Problem:
∑sin(2n+1)/(n
2
−n) , czy mogę ten ciąg ograniczyć ciągiem: 1/n
2
? A jak nie, to co tutaj mogę zrobić?
1
danieloo:
Punkty A=(0,0,0) i B=(1,0,1) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu leżącego na płaszczyźnie pi: x + 2y − z = 0. Wyznaczyć pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
0
???:
1. Rozwiązać w ciele Z równanie: (1+i)*z
2
−(2+3*i)*z+2+i=0
3
ziom:
Jaka liczba ma tę własność, że jeśli ją pomnożymy przez 7 i od wyniku odejmiemy 4, to otrzymamy liczbę o 20 od niej większą?
2
maniek:
wyznacz przedziały monotoniczności i ekstreme lokalne funkcji
9
alice:
Jak narysowac taka funkcję? 2|x|+|x−1|
2
magazynem:
Wyznacz wzór : tg2α
1
ola:
. Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem. Dłuższy bok tego prostokąta jest wysokością walca. Przekątna prostokąta ma długość 10cm i tworzy z dłuższym bokiem prostokąta
8
Ania:
Oblicz sinx i cos x jeśli : cos2x=
1
8
i x∊(o,
π
2
)
0
Anna:
Wadliwość towaru wynosi 0,02. Wybieramy 500 sztuk. Oblicz z tw. Poissona prawdopodobieństwo, że ilość sztuk wadliwych będzie wieksza niż 90 i mniejsza niż 100.
archiwum 939,
938
,
937
,
936
,
935
,
934
,
933