konto oszczędnościowe
Saizou : Bank oferuje konto oszczędnościowe o nominalnej rocznej stopie procentowej R=6%, ale z
miesięczną kapitalizacją odsetek. Jaką sumę zgromadzimy na koncie po 3 latach, jeśli na
początku każdego miesiąca w tym okresie wpłacać będziemy po 1000 zł

ja myślałem że ma być coś takiego
K
1=1000*1,0005
k
2=(1000+K
2)*1,005
k
3=(1000+K
2)*1,005
i tak dalej
a w rozwiązaniu jest, że
K
36=1000*1,005
36
K
35=1000*1,005
35
K
34=1000*1,005
34
−−−−−−−−−
K
1=1000*1,005
i się zastanawiam która opcja jest dobra
30 sty 20:45
think: na jedno wychodzi

oni to rozłożyli na 36 oddzielnych kapitalizacji a Ty zrobiłeś sobie ciąg
rekurencyjny w którym też musisz policzyć 36 elementów
30 sty 20:48
Saizou : takie buty, a je myślałem że coś źle liczyłem
30 sty 20:51
think: tylko u nich to jest tak, że pierwsze 1000 zł zostanie skapitalizowane 36 razy następne 1000 −
35 razy aż do ostatniej wpłaconej kwoty która zostanie skapitalizowana tylko raz, należy to
wszystko dodać i wyjdzie jaką sumę zgromadzimy na koncie.
30 sty 20:51
think: Saizou, więcej wiary w siebie

piękno matematyki polega na tym, że często jest kilka sposobów
rozwiązania jednego zadania a nie tylko jedna właściwa ścieżka
30 sty 20:52
Saizou : ale ta moja metoda jest bardzo czasochłonna
30 sty 20:58
think: no fakt, człowiek niechętnie rozstaje się z własnymi pomysłami, ale tylko mądry człowiek
potrafi dostrzec gdy ktoś ma lepszy patent
30 sty 21:05