Dowód ilorazu granic ciągów
Umk: Witam, proszę o pomoc przy tym dowodzie:
lim an = +∞
lim bn = b < 0
Mamy dowieść, że lim an * bn = −∞
Chciałbym poznać schemat działań przy takich zadaniach, niestety opuściłem te ćwiczenia i mam
problem z tym dowodem, może ktoś mi to wytłumaczyć krok po kroku?
30 sty 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jakie inne dowody dasz radę zrobić
30 sty 15:27
Umk: Rozumiem, że mam zacząć od:
⋀M ⋁N ⋀n≥N an>M
⋀ε>0 ⋁N ⋀n≥N |bn − b| < 0
30 sty 15:39
Umk: W ostatniej nierówności Epsilon powinien być, przepraszam
30 sty 15:40