pochodna
tyryryryr: pochodna f(x)=√(1−√x )/(1+√x)
30 sty 16:33
tyryryryr: prosze o pomoc
30 sty 17:10
Bogdan:
(a − b)(a + b) = a2 − b2
30 sty 17:13
tyryryryr: tam jest dzielenie
30 sty 17:14
Bogdan:
| | f'(x) | |
Jeśli y = √ f(x) , to y' = |
| |
| | 2√f(x) | |
30 sty 17:19
Bogdan:
| | 1 − √x | |
Warto więc najpierw wyznaczyć pochodną g(x) = |
| |
| | 1 + √x | |
30 sty 17:21
Bogdan:
| | | | 1 | | 1 | | − |
| *(1 + √x) − |
| *(1 − √x) | | | 2√x | | 2√x | |
| | 2√x | |
g'(x) = |
| * |
| = |
| | (1 + √x)2 | | 2√x | |
| | −1 − √x − 1 + √x | | −1 | |
= |
| = |
| |
| | 2 √x (1 + √x)2 | | √x (1 + √x)2 | |
30 sty 17:37
tyryryryr: dziekuje
30 sty 17:44
tyryryryr: mozesz mi powiedziec dlaczego jest * 2√x/2√x
30 sty 17:45
Bogdan:
żeby zwinąć ułamek piętrowy
30 sty 17:51