Geometria w R3
danieloo: Punkty A=(0,0,0) i B=(1,0,1) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu leżącego na płaszczyźnie
pi: x + 2y − z = 0. Wyznaczyć pozostałe wierzchołki tego kwadratu.
Kombinowałem coś i coś wychodziło, ale po sprawdzeniu mi sprzeczność wychodziła. Jakieś
pomysły?
30 sty 15:12
Krzysiek: C=(x0 ,y0 ,z0)
1)wektor(AB)◯wektor(BC)=0
◯−iloczyn skalarny
2)C∊π ⇒x0 +2y0 −z0=0
3) |wektor(AB)|=|wektor(BC)|
1,2,3) rozwiązujemy układ równań (dziwny wynik wyszedł, ale może jest inna metoda)
30 sty 15:28