Oblicz całki-3 przykłady
Agniecha90: Witam,mamy problem z rozwiązaniem trzech przykładów. Prosimy o pomoc
Za pomocą podstawiania:
∫ ex/(ex+4) dx
Całki elementarne:
∫ 〖(1+x)〗2/(x*(1+x2)) dx
∫ x/〖(x2+1)〗2 dx
1 cze 21:02
Amaz: pierwszy przykład:
podstawienie
t=e
x+4
dt=e
xdx
1 cze 21:04
Jack: trzecie przez podstawienie t=x2+1
1 cze 21:08
Agniecha90: oj,błąd w moim zapisie

nie wiem, ale u mnie po całce,powinno być (w pierwszym e) − "e do 2x"
1 cze 21:08
Agniecha90:
∫ e2x/(ex+4) dx
1 cze 21:09
Agniecha90: Przepraszam,ale na szybko wpisywałam.
Co do przykładu 2 i 3 − nie mam używać ani metody podstawiania ani przez części.
1 cze 21:10
Jack: ok
1 cze 21:11
Jack: | | (1+x)2 | |
∫ |
| dx tu skorzystaj ze wzoru skr. mnozenia w liczniku, a potem rozłóż na |
| | x(1+x2) | |
trzy całki. Powinno wyjść w miarę prosto: pierwszy trzeba będzie rozłożyc na ułamki proste, w
driugim wyjdzie zdaje się 1/2 arc tg x, a w trzecim 1/2 log (1+x
2).
1 cze 21:21
Agniecha90: no tak, drugi i trzeci mi wyszedł,ale co z tym pierwszym? jak mogę rozłożyć na ułamki proste
skoro w mianowniku jest iloczyn?
1 cze 21:25
Agniecha90: Z resztą, w trzecim ułamku i tak musiałam użyć podstawiania,bo inaczej mi nie wyszło...
1 cze 21:27
Jack: | | U'(x) | |
w trzecim korzysta się ze wzoru ∫ |
| dx=ln( U(x) ) +c |
| | U(x) | |
1 cze 21:28
Jack: | 1 | | A | | Bx+c | |
| = |
| + |
| − z tego rozłożysz na dwie proste całki |
| x(1+x2) | | x | | x2+1 | |
1 cze 21:33
Amaz: w sumie w 1 przykladzie tez mozna skorzystac z tego wzoru co pokazales o godzinie 21:28
1 cze 21:35
Agniecha90: nie potrafię policzyć współczynników A,B,C ...
1 cze 21:36
Jack: hm tylko że tak w liczniku powinno stać e2x, jak napisała Agniecha90...
1 cze 21:37
Jack: na pewno potrafisz

Pierwszy ułamek wymnóż przez x
2+1, a drugi przez x. Licznik ma się
równać 1.
1 cze 21:38
Amaz: aha, nie zauważyłem tej zmiany
1 cze 21:38
Agniecha90: Tyle to wiem,ale A+Ax2+Bx2+Cx=1 => co z tym dalej?
1 cze 21:40
Jack: wyraz wolny po lewej stronie to A, a po prawej to 1. Wiec A=1. Potem x2(A+B) a po drugiej
stronie 0*x2 itd.
1 cze 21:44
Jack: | | e2x | |
może ∫ |
| dx da się zapisując licznik jako (ex+4)2−8*ex−16. Teraz tą ostatnią |
| | ex+4 | |
| | −16 | | 1 | |
całkę ∫ |
| dx trzeba umiejętnie rozwiązać. −16∫ |
| dx i teraz jakos jako |
| | ex+4 | | ex+4 | |
złożenie...
1 cze 21:45
Amaz: ja bym zrobił podstawienie
t=e
x+4 ⇒ e
x=t−4
dt=e
xdx
1 cze 21:48
Jack:
pamiętaj że w liczniku jest e2x.
1 cze 21:49
Jack: poza tym
Agniecha90 chce bez podstawień

też sobie zażyczyła..
1 cze 21:50
Amaz: no tak e2x=ex*ex i jedno z tych ex to t−4 a drugie ex to dt=exdx
1 cze 21:53
Agniecha90: hm, przypomnę,że pierwszy przykład MOŻE być przez podstawianie... 2 i 3 −nie, i to nie moje
życzenie a Sz.P. od matematyki
1 cze 21:53
Jack: ajajaaaj ok, sorry − faktycznie, fajne podstawienie
1 cze 21:56
Agniecha90: Dziękuję bardzo

blond na głowie zobowiązuje czasem do niewiedzy i gupoty
1 cze 21:57
Basia:
ad.1
| | (ex)2 | | ex*ex | |
J=∫U{e2x{ex+4} dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | ex+4 | | ex+4 | |
t=e
x+4 ⇒ e
x=t−4
dt = e
xdx
| | t−4 | | 1 | |
J=∫ |
| dt = ∫1dt − 4∫ |
| dt = t−4ln|t|+C = |
| | t | | t | |
e
x+4−4ln(e
x+4) + C
2 cze 11:36
Basia:
ad.3
wzór podany przez Jacka nie ma tu jak na razie zastosowania
to musi być podstawienie
t=x
2+1
dt=2x dx
x dx =
dt2
| | 1 | | dt | |
J=∫ |
| * |
| = −12*∫(−1t2) dt = −12*1t+C = |
| | t2 | | 2 | |
−
12t+C=
2 cze 11:41
Basia: Jack
w trzecim
U(x)=(x2+1)2
U'(x) = 2(x2+1)*2x
i to nie jest licznik
2 cze 11:43
szczepan: ∫dx/2∧x+1
30 sty 21:37