geometria analityczna
Alois~: Znajdz rownania stycznych do okregu o rownaniu x
2+y
2−2x−24=0, porostopadlych do prostej k:
3x−4y−8=0
i jak zwykle coś mi nie wychodzi..

r=5 s(1,0) − wyznaczylam z tego rownania okregu
teraz ta prostopadła
3x−4y−8=0
A*3−4B=0
A=4 B=3
4x+3y+C=0
licze licze i bzdura wychodzi
30 sty 16:53
Skipper:
... a co Ty liczysz

? −

Równanie prostej przekształć do kierunkowej ... i odzytasz współczynni kierunkowy
stycznych ...
30 sty 17:32
Mat: k: a=3
wiec prostopadła do niej ma a=−1/3 ze wzorow
y= −1/3x + b
i teraz d=r
1/3x + y − b = r
30 sty 17:36
Mat: *** 1/3x + y − b = 0
30 sty 17:37
Skipper:
... jakie Ci znowu 3 .... a może 3/4 ...
30 sty 17:39
Aga1.: | | 3 | |
Przekształć równanie z postaci ogólnej do kierunkowej i dopiero podaj współczynnik a= |
| |
| | 4 | |
30 sty 17:42
Skipper:
... jedzie "po całości" przekształcił równanie w postaci ogólnej i odległością środka od
stycznej −
30 sty 17:47
Alois~: widze niezle natworzylam
30 sty 20:58