tg2, ctg2
magazynem: Wyznacz wzór :
tg2α
ctg2α
30 sty 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i

co za problem masz w zadaniu

nie wiesz od czego zacząć

zacinasz się

nie wychodzi Ci tyle co w rozwiązaniach

innymi słowy −−− w czym tkwi problem
30 sty 14:59
magazynem: Nie wychodzi mi w rozwiązaniu nic a nic. Zaczynam od sin2α/ cos2α, w przykładzie z tg
30 sty 15:11
magazynem: Ludziska pomóżcie

Bo wychodzą mi jakieś czary
31 sty 19:14
pigor: ... , dobrze zaczynasz i musisz skorzystać z wzorów, które zapewne miałeś
podane na lekcji np. tak :
| | sin2α | | 2sinα cosα | |
tg2α= |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α−sin2α | |
| | 2tgα | |
= |
| i analogicznie zrób sobie ctg2α . ...  |
| | 1−tg2α | |
31 sty 20:29