pierwiastek
aaaaaaaaaa: a
3= 3
√3 jak to rozwiązac


30 sty 16:51
Dominik: a3 = 3√3 = 31 * 312 = 332
a = 312 = √3
np tak
30 sty 16:54
Dominik: bo a = 3√a3
30 sty 16:54
aaaaaaaaaa: ale jak to zrobic ze 3 jest do potegi 1/2

skrociles czy jak
30 sty 17:02
Dominik: dzialania na potegach sie klaniaja

a =
3√a3 = (a
3)
13 = a
1
30 sty 17:08
Dominik: przy potegowaniu potegi sie mnozymy wykladniki poteg. przy mnozeniu poteg dodajemy wykladniki.
30 sty 17:08
Dominik: √3 = 3{
12
| | 1 | |
pierwiastek n stopnia liczby a to wartosc liczby a podniesionej do potegi |
| |
| | n | |
30 sty 17:10