jednokladnosc o srodku O=(2,-1)
Rafi: Siema. Mam problem z zadaniem.
Dany jest okrąg o środku S=(3,−4) i promieniu r=5. Okrag ten przeksztalcono przez jednokladnosc
o srodku O=(2,−1) i skali k=−3. Wyznacz rownanie okregu po tym przeksztalceniu.. to zadanie
z probnej matury rozszerzonej..
30 sty 15:34
30 sty 15:34
Rafi: 
jakos nie moge polapac o co chodzi w tej jednokladnosci.. to jest proste? Bo jak nie to
jawet nie startuje teraz do tego?
30 sty 15:41
Aga1.:

R nowego okręgu r
1=IkI*r=15.
J
kO(S)=S
'⇔OS
'→=k*OS→
30 sty 15:44
Aga1.: Jak znasz wektory to proste.
30 sty 15:45
Rafi: Wzor na ten promien jest gdzies podany tak?
Tylko tego nizej nie rozumiem
30 sty 15:55
Rafi: W ktorej klasie sa takie rzeczy, nie jestem w klasie z rozszerzona matma wiec nie wiem..
30 sty 15:57
Rafi: Chce się komuś zrobić takie ot zadanko ?
Nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania do niego.
30 sty 16:07
Aga1.: O=(2,−1), S=(3,−4)
Obliczam współrzędne wektora OS.
Ze wzoru
Jeśli A(x1,y1), B(x2,y2)
to wektor AB ma współrzędne
AB→=[x2−x1, y2−y1]
OS→=[3−2,−4−(−1)]=[1,−3]
Jak się mnoży wektor przez liczbę?
Jeżeli a→=[ax,ay] i k∊R, to
k*a→=[k*ax, k*ay] (każdą współrzędną wektora mnożymy przez tę liczbę.
U nas k=−3
k*OS→=−3*[1,−3]=[−3,9]
Nie znamy punktu S'(x,y)
Liczymy współrzędne wektora OS'→=[x−2,y+1]
wektory są równe , jeśli pierwsze współrzędne są równe i drugie też są równe
OS'→=k*OS→⇔[ x−2, y+1 ]=[ −3, 9 ]
x−2=−3 i y+1=9
x=−1, y=8
A równanie okręgu w postaci kanonicznej
(x+1)2+(y−8)2=225.
Sprawdź rachunki i przedstaw ilustrację geometryczną ( czasami warto wykonać rysunek)
30 sty 16:30
Rafi: Dziekuje ^^.
Myslalem ze juz napisalem ze zrobilem to sam

wykorzystałem Twoje r1=IkI*r=15.
ale potem inaczej i takiego rozwiazania nie uznaja (bez obliczen), narysowałem ładnie wykres i
widac idealnie ze S' (−1,8)
a dalej to juz proste.
Dzieki Tobie zrozumiałem to raz dwa , dziękuje
30 sty 16:56