pomocy
Asia: Oblicz sinx i cosx, jeśli sin2x=1213 i x∊(π;32π)
Wiem, że należy skorzystać ze wzoru sin2x=2sinxcosx ale nie wiem co dalej
30 sty 15:52
Mat: 2sinxcosx=12/13
sin2x+cos2x=1
wylicz cos z pierwszego rownania i wstaw do drugiego
30 sty 15:57
Asia: Robię tak i nic mi nie wychodzi... próbuje już dziesiaty raz to zrobić i nic
30 sty 15:58
Mat: weź pod uwage to że sin i cos są ujemne gdyz jest to III ćwiartka ukl. wspolrzednych
30 sty 16:00
Asia: Pomoże mi tu kiedyś ktoś



?
30 sty 16:02
Asia: Ja to wszystko wiem. Ale wychodzi mi sin2x=169205 a z 205 nie ma pierwiastka ..
30 sty 16:02
Mat: to weź zrób inaczej
sin2 2x + cos2 2x =1
znajdziesz cos 2x
cos2x= 2cos2x−1
i cos2x=1−sin2x
i wtedy juz z gorki
30 sty 16:03
Asia: nie rozumiem
30 sty 16:04
Asia: wyszło cos22x=25169 i co teraz?
30 sty 16:05
Asia: cos2x=513 ?
30 sty 16:06
Asia: i co teraz?
30 sty 16:06
Mat: masz podany sin2x prawda ?
więc znajdz cos2x ...
wyjdzie 5/13 i −5/13
30 sty 16:07
Asia: a jak z cos2x zrobić cosx?
30 sty 16:07
Asia: napisałam powyżej
30 sty 16:07
Mat: są w tablicach wzory na cos2x ktore napisalam Ci wyzej
30 sty 16:07
Mat: cos2x= 2cos
2x−1 i cos2x=1−sin
2x
30 sty 16:08
Asia: Mam te wszystkie wzory, ale jak to zrobić ?
30 sty 16:09
Asia: nie wychodzi mi tak jak w odp
30 sty 16:12
Mat: normalnie przykladowo wyszlo Ci 5/13 to piszesz rownanie
5/13= 2 cos2 x − 1
2cos2 x − 18/13=0
cos 2 x − 9/13=0
cos= lub cos =
30 sty 16:12
Asia: mógłbyś mi podać chociaz cosx? proszę już nie mam siły na to zadanie
30 sty 16:12
Mat: jaką masz odp do zadania?
30 sty 16:13
Asia: już wkońcu mi wyszło dzięki
30 sty 16:14