jutro mam sprawdzian potrzebuje wiedzieć czy dobrze mi wyszło ...prosze o pomoc
Gosia : Wielomiany ! zad. Rozwiąż równania :
a) (4x2 − 9 ) * ( 1 − x2) * x =0
b) 2x3 − 7x2 − 8x + 28= 0
c) −9x4 + 4x2 + 5 = 0
30 sty 18:12
Gosia :
30 sty 18:13
Gosia : Wielomiany ! zad. Rozwiąż równania :
a) (4x2 − 9 ) * ( 1 − x2) * x =0
b) 2x3 − 7x2 − 8x + 28= 0
c) −9x4 + 4x2 + 5 = 0
30 sty 18:14
lila: najpierw pokaż swoje rozwiązania lub przemyślenia
30 sty 18:15
Dominik: wystarczy ze przyrownasz kazdy nawias do 0
dla przykladu a)
4x2 − 9 = 0 v 1 − x2 = 0 v x = 0
wszystkie x jakie wyznaczysz sa rozwiazaniami rownania.
30 sty 18:16
Dominik: w c) podstaw t = x2, t ≥ 0 i masz zwykle rownanie kwadratowe
30 sty 18:16
Dominik: a w b grupuj
30 sty 18:17
Klaudia : Dzięki
30 sty 18:19