całki
Mateusz: | | x2 + 2x+ 4 | |
∫ |
| dx |
| | x3 +4x2 + 4x | |
30 sty 17:02
Vizer: Na ułamki proste.
30 sty 17:03
Mateusz: ale jak
nie mam pomysłu
30 sty 17:05
Bogdan:
Rozłóż mianownik na czynniki
30 sty 17:07
Mateusz: | | 1 | | 2 | |
wyszlo mi cos takiego ∫ |
| + ∫ |
| |
| | x | | {x+2}2 | |
30 sty 17:18
Mateusz: i co dalej?
30 sty 17:29
Mateusz: up up
30 sty 17:35
Bogdan:
Ułamki proste:
| x2 + 2x + 4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /*x(x + 2)2 |
| x(x + 2)2 | | x | | x + 2 | | (x + 2)2 | |
x
2 + 2x + 4 = A(x + 2)
2 + B(x(x + 2) + Cx
dla x = −2: 4 − 4 + 4 = −2C ⇒ C = −2
dla x = 0: 4 = 4A ⇒ A = 1
dla np. x = −1: 1 − 2 + 4 = A − B − C ⇒ 3 = 1 − B + 2 ⇒ B = 0
| | 1 | |
∫ |
| dx − 2 ∫ U{1}{(x + 2)2 dx = ln x − 2 ∫ (x + 2)−2 dx tu podstawienie x + 2 = t |
| | x | |
30 sty 17:49
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Poprawiam zapis: ∫ |
| − 2 ∫ |
| dx = ... |
| | x | | (x + 2)2 | |
30 sty 17:50