Funkcje kwadratowe
mamm: Nie wiem od czego zaczać...
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞,12>, a zbiorem rozwiązań nierówności
f(x)<0 jest suma przedziałów (−∞;−2) u (6;∞).
a) wyznacz wzór funkcji f.
b) Określ przedziały monotoniczności funkcji f.
30 sty 15:18
Mat: zrób rysunek , na którym zaznacz te 12 i a>0 ramiona w dół , funkcja ma dwa miejsca zerowe ...
więc czym jest −2 i 6 ?
30 sty 15:21
Mat: a<0 znaczy sie
30 sty 15:22
mamm: czyli
1)równanie to: yw=12,
2) f(−2)=0
3) f(6)=0 ?
30 sty 15:30
m: zobacz, funkcja kwadratowa moze miec wspolczynnik a ( czyli ten przy x
2) dodatni i ujemny
jezeli jest dodatni to jest 'usmiechnieta' a jezeli ujemny to jest 'smutna'
tutaj musisz najpierw odgadnac czy a jest + czy −
masz napisane ze zbiorem wartosci jest przedzial od (−
∞ ; czyli funkcja musi byc 'smutna' bo
| | −Δ | |
dazy do −∞ ( ramiona skierowane sa w dol ) do 12 czyli 12 to nasze q ( wzor na q to |
| |
| | 4a | |
)
dalej wiesz ze f(x)<0 jest suma przedziałów (−
∞;−2) u (6;
∞).
czyli funkcja ma miejsca zerowe w −2 i w 6
czyli z postaci iloczynowej funkcji kwadratowejmozesz dojsc juz do takiej postaci
f(x)=a(x+2)(x−6)
| | −Δ | |
pozostaje wyliczyc a, wiesz ze jest ujemne i wiesz ze q=12= |
| |
| | 4a | |
czyli teraz wymnazasz z postaci iloczynowej
f(x)=a(x
2−6x+2x−12)=a(x
2−4x−12)=ax
2−4ax−12a
Δ=b
2−4ac
Δ=16a
2−4*a*(−12a)
Δ=16a
2+48a
2
Δ=64a
2
podstawiasz pod wzor
12=−16a
−16a=12 | : −16
b) przedzialy monotonicznosci masz juz okreslone bo wiesz kiedy funkcja jest mniejsza od 0
( " f(x)<0 jest suma przedziałów (−
∞;−2) u (6;
∞). ")
rowna 0 ( −2, 6 )
i wieksza od 0 czyli reszta f(x)>0 ⇔ (−2;6)
jest tez druga metoda, latwiejsza
masz q=12
masz miejsca zerowe
−2, 6
dodajesz moduły tych liczb
|−2| + |6| = 8
8:2=4
4 to odleglosc punktu p od −2 i 6 czyli p=2
dalej liczysz z postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)
2+q
no i dalej a tak jak w pierwszym
30 sty 15:31
mamm: Bardzo dziękuję za pomoc
30 sty 15:42
mamm: tylko w przykładzie b) obliczyłem p (X
w) ze wzoru funkcji f(x), narysowałem schematycznie
wykres (p,q, miejsca zerowe) i nie było potrzeby wykonywania innych obliczeń
30 sty 15:44
Aga1.: x
1=−2, x
2=6
q=12
Wierzchołek W(2,12)
Wzór 1) sposób
zaczynam od postaci iloczynowej
y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=a(x+2)(x−6)
a oblićzę wykorzystując W(2,12)
12=a(2+2)(2−6)
2) sposób
Zaczynam od postaci kanonicznej
y=a(x−p)
2+q
y=a(x−2)
2+12
a wyliczę wykorzystując któreś miejsce zerowe, punk A(−2,0) należy do wykresu.
0=a(−2−2)
2+12
16a=−12
a=
Można jeszcze rozwiązać 3) sposobem( ale jest on najdłuższy)
Zacząć od postaci ogólnej y=ax
2+bx+c
i ułożyć układ trzech równań z trzema niewiadomymi, wiedząc,że do wykresu należą punkty
(−2,0), (6,0), (2,12)
b)Skoro a<o to funkcja jest rosnąca (−
∞, 2>, a malejąca <2,
∞)
30 sty 16:02