rownanie
mati: rozwiąż
b)x(x+3)−49=x(x−4) (czy rozwiązanie należy do przedziału (−5,−1)?)
30 sty 21:14
Michał: a) przenieś −2 na drugą strone. przyrównaj do 0 , sprowadz do wspólnego mianownika, przedstaw w
postaci iloczynowej, określ miejsca zerowe i już

b)wszystko na jedną strone, przemnóż, uporządkuj, policz delte. sprawdź czy rozwiązanie należy
do przedziału
30 sty 21:19
bezendu:
D
f=x∊R/{−1}
x−1+2x+2=0
3x+1=0
3x=−1
30 sty 21:20
mati: w b to trzeba bedzie zmienisc znak jak sie przenosci tak
30 sty 21:26
bezendu: tak
30 sty 21:27
bezendu:
x(x+3)−49=x(x−4)
x2+3x−49=x2−4x
x2−x2+3x+4x=49
7x=49
x=7
x∉(−5,−1)
30 sty 21:32