równanie macierzowe
stu: nie potrafie ruszyć zadania z macierzy ...
2X + XA = B
X− szukana macierz
A,B − podane macierze (3x3)
30 sty 20:50
think: czyli X też jest 3x3
no jak masz podane macierze A i B to nie jest trudne...
XA = B − 2X
x
11a
11 + x
12a
21 + x
13a
31 = b
11 − 2x
11
x
11a
12 + x
12a
22 + x
13a
32 = b
12 − 2x
12
x
11a
13 + x
12a
23 + x
13a
33 = b
13 − 2x
13
x
21a
11 + x
22a
21 + x
23a
31 = b
21 − 2x
21
x
21a
12 + x
22a
22 + x
23a
32 = b
22 − 2x
22
x
21a
13 + x
22a
23 + x
23a
33 = b
23 − 2x
23
x
31a
11 + x
32a
21 + x
33a
31 = b
31 − 2x
31
x
31a
12 + x
32a
22 + x
33a
32 = b
32 − 2x
32
x
31a
13 + x
32a
23 + x
33a
33 = b
33 − 2x
33
tylko 9 równań z 9 niewiadomymi, czyli rozwiązywalne
30 sty 21:03