Funkcja kwadratowa
mamm: Prosiłbym o sprawdzenie;
Dana jest funkcja f(x)=x2
Korzystając z definicji, zbadaj monotoniczność funkcji w przedziale (0,∞)
x1,x2>0
x2>x1
f(x2)−f(x1)>0
f(x) jest rosnąca.
Czy coś jeszcze muszę zrobić czy to jest koniec zadania?
30 sty 20:48
sushi_ gg6397228:
nic nie zostalo zrobione/ pokazane
30 sty 20:52
mamm: To w takim razie co muszę zrobić?
30 sty 21:19
Michał:

wierzchołek p=
−b2a=0 masz zbadać monotoniczność od (0;
∞) czyli od wierzchołka w prawo.
widzisz że funkcja jest rosnąca bo wynika to z rysunku no i a>0
30 sty 21:28