Potrzebuję pomocy z zadania z twierdzenia talesa... W ogóle nie wiem co mam w nim zrobić
Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak, że |AM| / |MC|= 5/7. Przez punkt przeprowadzono
prostą równoległą do boku AB trójkąta, która przecięła bok BC w punkcie N. Wiedząc, że:
|AC| = 24 cm
|AB| = 20 cm
oblicz |MN| oraz |CN| / |CB|
| |MC| | |AC| | |||
z talesa | = | wylicz |MN| | ||
| |MN| | |AB| |
| |CN| | |CM| | |||
z talesa | = | dokończ bo wszystko już masz | ||
| |CB| | |AC| |
https://matematykaszkolna.pl/strona/533.html
Z treści zadania
5x+7x=24cm
x=2cm
IAMI=10cm
ICMI=14cm
4=IMNI
| 14 | 24 | ||
= | |||
| 4 | 20 |
| 14 | 24 | ||
= | |||
| y | 20 |