liczba cos 75 stopni jest nie wiem jak to zrobic
gosia: nie mam pojecia jak to zrobic nie kumam liczba cos 72 stop jest
9 sty 23:26
apa: cos75 stopni
20 lut 19:28
Edek: cos75o=cos(45o+30o0
teraz trzeba skorzystać ze wzoru
cos(α+β)=cosα*cosβ−sinα*sinβ
20 lut 19:49
Klaudia: korzystamy ze wzoru na sumę kątów
75° zapisujemy jako sumę 30° i 45°
α=30°
β=45°
cos(α+β)=cosα*cosβ−sinα*sinβ
cos(α+β)=cos30°*cos45°−sin30°*sin45°=(√3/2)*(√2*2)−(1/2)*(√2*2)=
√6/4−√2/4=(√6−√2)/4
√4<√6<√9 czyli 2<√6<3
√1<√2<√4 czyli 1<√2<2
z tego wniosek że (√6−√2)/4 <1/2 bo (√6−√2)/4<(3−2)/4
cos75°<1/2
30 sty 18:50
PW: A jak miało być naprawdę − chcesz policzyć cos75°, czy cos72°?
30 sty 21:19